Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Δράσεις του Ε΄2 στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε΄2 τμήματος του Σχολείου μας πραγματοποίησαν δράσεις με θέμα «Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα-Ποτέ ξανά γενοκτονία».
Αρχικά μελέτησαν τις σχετικές πηγές (πχ  Ημερολόγιο Ιεράς Μητροπόλεως  Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων  2013 κ.α.) και παρακολούθησαν σχετικά ιστορικά βίντεο όσον αφορά στις γενοκτονίες που υπέστησαν από τους ΝΑΖΙ πολλοί λαοί (Εβραίοι, Πολωνοί, Σέρβοι, Ρομά κτλ) αλλά και ο Ποντιακός Ελληνισμός, οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι κ.α. από τους Τούρκους κτλ.

Κατόπιν, έπειτα από συζήτηση κατά την οποία επισημάνθηκαν οι τρόποι με τους οποίους χιλιάδες επώνυμοι κι ανώνυμοι Έλληνες βοήθησαν τους καταδιωκόμενους από τους Ναζί πολίτες να σωθούν (πχ Μητροπολίτης Χαλκίδας Γρηγόριος κ.α.)  και με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού της τάξης τους κ. Μπλέτσα Χρήστου, χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν ζωγραφιές καθώς κι ένα ποίημα σχετικό με τη δράση όσων προσπάθησαν να σώσουν τους συνανθρώπους τους από τη Ναζιστική θηριωδία.


ΠΟΙΗΜΑ

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα

Σαν σήμερα οι Γερμανοί
άρχισαν το Ολοκαύτωμα στη Γη.
Μάζεψαν μεγάλους και παιδιά,
τους κλείσανε μέσα σε κλουβιά.

Μα, κάποιοι άνθρωποι καλοί
έσωσαν πολλούς γιατί
στα σπίτια τους τους κρύβανε,
μόνο αγάπη δίνανε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου