Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου


Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 τα Α’1, Α΄2, Β΄1 και Β΄2 τμήματα του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, στον Βαρνάβα Αττικής.
Τα παιδιά, αφού περιηγήθηκαν για λίγη ώρα στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου,  χωρίστηκαν σε δύο ομάδες κατά τάξη.

Η Α΄ τάξη παρακολούθησε πρόγραμμα σχετικά  με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραδοσιακή διαδικασία της παραγωγής του ελαιόλαδου. Έμαθαν πώς φυτεύεται το ελαιόδεντρο, τίναξαν τις ελιές, τις μάζεψαν και τις επεξεργάστηκαν έτσι ώστε να γίνουν με τον καιρό κατάλληλες προς κατανάλωση. Με τη βοήθεια σχετικών μακετών είδαν πώς παραγόταν τα χρόνια των παππούδων τους λάδι, το έμμεσο δώρο της Αθηνάς στην αρχαία πόλη της Αθήνας!
Η Β΄  τάξη  γνώρισε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, από τη σπορά του χωραφιού μέχρι και το ψήσιμο. Οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν τα μυστικά της σποράς, της συγκομιδής και της διαλογής του καρπού, της παραδοσιακής παρασκευής του αλευριού και ασφαλώς έπλασαν με τα χεράκια τους μικρά ψωμάκια, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εμψυχωτών του προγράμματος και των εκπαιδευτικών της τάξης.
Στη συνέχεια τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και ήρθαν σε επαφή με σημαντικά λαογραφικά στοιχεία της πατρίδας μας, με την ιστορία του τόπου μας και απέκτησαν με βιωματικό τρόπο σαφή εικόνα για το πώς ήταν η καθημερινή ζωή των προγόνων τους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από τα υπέροχα και πρωτότυπα εκθέματα του μουσείου, την ποιοτική και μεστή παρουσίαση των όλων όσων παρακολούθησαν καθώς και τη ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία που έτυχαν από  τους υπεύθυνους του Μουσείου τους οποίους και το σχολείο μας  ευχαριστεί θερμά! 













































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου