Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας



Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στο Σχολείο μας δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών για τη βαρύνουσα σημασία της Ελληνόγλωσσης Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Αρχικά τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες (Α΄- Γ΄ και Δ΄- Στ΄). Κατόπιν κάθε ομάδα παρακολούθησε εισήγηση – παρουσίαση του δάσκαλου της Ε΄ Μπλέτσα Χρήστου με θέμα “Η Ελληνική Γλώσσα μέσα στους αιώνες”. Τα παιδιά γνώρισαν μέσω της προβολής γραπτών αποσπασμάτων από αρχαία, εκκλησιαστικά, βυζαντινά και σύγχρονα κείμενα αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα, τη γένεση, την εξέλιξη αλλά και τη σύγχρονη μορφή της Ελληνικής Γλώσσας, ανακάλυψαν μέσα από διαλογική συζήτηση το εύρος αλλά και τη σπουδαιότητα που έχει αυτή , όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για το σύνολο του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού. Ήρθαν σε επαφή με τις διαλέκτους της ελληνικής γλώσσας και τον τρόπο γραφής των γραμμάτων από πόλη σε πόλη και περιπλανήθηκαν νοερά στα ιστορικά μονοπάτια από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το Βυζάντιο που ακολούθησαν οι πρόγονοί μας και που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστεί η Ελληνική γλώσσα υπερεθνικής, η γλώσσα της επιστήμης, της οικονομίας, της διεθνούς πολιτικής. Έπειτα τα παιδιά παρακολούθησαν σύντομα βίντεο με θεματολογία :


α) την προφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσαςβ) αποφθέγματα σπουδαίων επιστημόνων και ιστορικών προσώπων για την ελληνική γλώσσαγ) την καταγραφή ελληνικών λέξεων σε άλλες γλώσσες από πολίτες από όλο τον κόσμοδ) το μελοποιημένο τμήμα του έργου “Άξιον Εστί” του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη


Στο τέλος, τα παιδιά των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων έγραψαν σε ένα χαρτόνι τα ονόματά τους χρησιμοποιώντας το αρχαίο Χαλκιδαϊκό αλφάβητο. Τα παιδιά των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων έγραψαν μια λέξη που τους έρχεται στο μυαλό, όταν ακούνε τη λέξη “Ελλάδα” σε αλφάβητο της επιλογής τους από τα γνωστά διαθέσιμα της αρχαίας Ελλάδας και ζωγράφισαν εικόνες της Ελλάδας από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου