Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστολή προς τους Γονείς και Κηδεμόνες 1 (09-09-2021)


Αγαπητοί γονείς

     Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 ξεκινά το σχολικό έτος 2021-2022 με τις ίδιες βασικές προκλήσεις, που δεν είναι άλλες από την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας και περιορισμών. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ , αλλά και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, αποτελούν το βασικό στοιχείο που θα προστατεύσει τους μαθητές, αλλά και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στη εκπαιδευτική διαδικασία εκπαιδευτικούς και γονείς. Την σχολική χρονιά 2020-2021 βάλαμε ένα στοίχημα και το κερδίσαμε.

Το χρονικό διάστημα που το σχολείο ήταν ανοιχτό, καταφέραμε τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα, να μην ανασταλεί η λειτουργία κανενός τμήματος.   Με καλή προαίρεση και διάθεση για συνεργασία, θα κερδίσουμε το νέο στοίχημα και θα αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, με στόχο και απώτερο σκοπό το συμφέρον των παιδιών σας και μαθητών μας.

 self-test

     Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου οι μαθητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός, καθώς και αυτοί/ες με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Προ Τρίτης και Παρασκευής

    

     Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα και οι μαθητές/τριες προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με το υπόδειγμα  , το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9, δηλαδή είτε την Κυριακή, είτε την Δευτέρα πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Συμπτώματα  εκτός του χώρου του σχολείου

      Εάν ένας/μια μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Εάν ο/η μαθητής /τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα τα παρακάτω εκ μέρους του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:

- Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/της μαθητή/τριας.

- Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο, καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

- Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

- Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

- Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

- Ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, γίνεται διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Σε απομόνωση κατ’ οίκον

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

Επιστροφή στο σχολέιο

     Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας.

    Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικας/η μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών (3) εικοσιτετραώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών), καθώς και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ

Για την επάνοδο στη σχολική μονάδα των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης. Εάν, ωστόσο, γίνει νέο τεστ που έχει θετικό αποτέλεσμα, αυτό δεν αποτελεί λόγο ο/η μαθητής/τρια να μην επιστρέψει στο σχολείο εφόσον πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, ήτοι παρέλευση δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, πάροδος τριών (3) εικοσιτετραώρων απυρεξίας και βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων, με τις απαραίτητες προσαρμογές σε πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή.

Στην περίπτωση δύο (2) ή περισσότερων επιβεβαιωμένων περιστατικών

     Στην περίπτωση δύο (2) ή περισσότερων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που διαγνώστηκαν εντός διαστήματος δεκατεσσάρων (14) ημερών εφαρμόζονται όσα ορίζονται παραπάνω για την αντιμετώπιση μεμονωμένου κρούσματος. Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων συστήνεται η συνέχιση των καθημερινών σχολικών δραστηριοτήτων με συνεπή και συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης.

Πότε αναστέλλεται  ηλειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας 

     Εάν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων και ενδείξεις ενδοσχολικής μετάδοσης, η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας σύμφωνα με το από 2.9.2021 πρακτικό της 235ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Δεν αναστέλλεται η λειτουργία κανενός τμήματος σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.


Ποια είναι τα μέτρα

1.       Η Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών

2.       Θα υπάρχει  ενημέρωση και οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. ( θα σας αποσταλούν και θα αναρτηθούν και στο ιστολόγιο του σχολείου

3.        Υποχρεωτικά αντισηπτικά στο σχολείο ( o μαθητής-τρια μπορεί να διαθέτει και ατομικό αντισηπτικό), σχολαστικός καθαρισμός όλων των χώρων.

4.       Οι Μαθητικοί διαγωνισμοί θα πραγματοποιούνται με χρήση μάσκας.

5.       Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι σχολικές εκδρομές. Οι περίπατοι και οι επισκέψεις σε μουσεία ή δημόσια κτίρια θα πραγματοποιούνται αλλά πλέον μόνο ανά τμήμα.

6.       Τα Αθλήματα  θα γίνονται σε μικρές ομάδες ανά τμήμα.

7.       Το μάθημα της Πληροφορικής  με καθαρισμό του  πληκτρολογίου και  του ποντικού συστηματικά.

8.       Κάθε μαθητής θα διαθέτει ατομικό παγούρι  νερού.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

1.     Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς.

2.     Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

     Σε αυτές τις περιπτώσεις προκρίνεται η χρήση της προμετωπίδας. Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό μαθητών, που προέρχεται κυρίως από την ειδική αγωγή. Το κάθε σχολείο κι έπειτα από τις οδηγίες που θα σταλούν από τον ΕΟΔΥ θα διαχειριστεί την κάθε περίπτωση διαφορετικά για το αν θα παρακολουθεί τα μαθήματα στην τάξη ή αν θα διδάσκεται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Διαχείριση κρουσμάτων 

     Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:

1. Επικοινωνεί: Α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής/τρια, Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

2. Αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

     Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί: Α) με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί, Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλης της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του ν. 4722/2020 (Α’ 177).

Λειτουργία κυλικείων 

     Η λειτουργία των κυλικείων, θα γίνει με αυστηρούς κανόνες με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όλα τα τρόφιμα θα είναι σφραγισμένα και προσυσκευασμένα, ώστε να μην είναι εκτεθειμένα.

Διαδικασία πραγματοποίησης Αγιασμού

      Ενημερώνουμε  τους μαθητές και τους γονείς του σχολείου μας ότι η τελετή του Αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά 2020-21, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 09.00 το πρωί.


     Οι μαθητές /τριες θα προσέλθουν στο σχολείο στις 8.15. θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού και θα αποχωρίσουν στις 10.00 περίπου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολείου θα πραγματοποιηθεί :

1.        Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης.

2.       Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

3.        Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς. Για το λόγο αυτό οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις σχολικές τσάντες.

     Οι μαθητές κατά την προσέλευσή τους 08.15 στο σχολείο θα παραλαμβάνονται από τους εκπαιδευτικούς και θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της τελετής του Αγιασμού στις αίθουσές τους, μέχρι την αποχώρηση τους  στις 10.00 περίπου.

     Λόγω των έκτακτων  μέτρων , σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας, η τελετή του Αγιασμού θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του σχολείου παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και όλων των μαθητών της Α΄ τάξης.  Δυστυχώς δεν θα επιτραπεί η είσοδος γονέων στον αύλειο χώρο του σχολείου.  Οι  γονείς  που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την τελετή του Αγιασμού θα πρέπει να βρίσκονται εκτός του αύλειου χώρου.

     Ο ιερέας, αφού τελεστεί ο Αγιασμός στην αυλή, θα επισκεφτεί και θα μεταφέρει το καθαγιασμένο ύδωρ σε όλες τις αίθουσες των μαθητών.

     Την τελετή του Αγιασμού μπορεί να την παρακολουθήσουν και  δύο  εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

     Η χρήση μάσκας κατά την παραμονή των μαθητών στις αίθουσες είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Οδηγίες ΕΟΔΥ- ΦΕΚ- Εγκύκλιοι Υπουργείου Παιδεία

     Αναλυτικά όλα όσα προβλέπονται για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022 θα υπάρχουν στις Οδηγίες του ΕΟΔΥ και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Όλα τα παραπάνω θα σας αποσταλούν και θα είναι αναρτημένα και στο ιστολόγιο του σχολείου.

Μεταφορές μαθητών

Και για τη σχολική χρονιά 2021-2022 θα υπάρχει κλειστό δρομολόγιο με συνοδό για τη μεταφορά των μαθητών των Α΄, Β΄και Γ΄ τάξεων. Δικαιούχοι είναι οι μαθητές που διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 1.200 μέτρα από τη σχολική μονάδα (περιοχή Χαραυγής). Οι γονείς των μαθητών των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων που δικαιούνται μεταφοράς και οι οποίοι επιθυμούν την μεταφορά των παιδιών τους με μισθωμένο μέσο και συνοδό, να υπογράψουν την αίτηση που θα παραλάβουν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και να την επιστρέψουν υπογεγραμμένη την επόμενη ημέρα χωρίς καθυστέρηση. Διαφορετικά, οι μαθητές δεν θα επιβιβάζονται στο λεωφορείο. Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων που δικαιούνται μεταφορά να προσκομίσουν μια πρόσφατη φωτογραφία προκειμένου να εκδοθεί μαθητικό δελτίο για τη μετακίνησή τους με το αστικό της γραμμής και να υπογράψουν οι γονείς την αίτηση. Εκτός απροόπτου, με βάση την ενημέρωση που έχουμε από την Περιφέρεια και το Αστικό ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν κανονικά από Δευτέρα 13/09/2021.

Σημείωση : Με σκοπό την άμεση ενημέρωσή σας, η άντληση των παραπάνω πληροφοριών-οδηγιών, έγινε από το διαδίκτυο και ενδεχομένως να υπάρξουν μικρο-αλλαγές, μετά την αποστολή των επίσημων εγκυκλίων του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας, και για τις οποίες θα ενημερωθείτε άμεσα.

                                                        Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ

                                                             ΑΥΞΩΝΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου