Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

        Τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805),το σχολείο μας έκανε δράσεις για το βιβλίο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄2 τάξης με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Καραβά Δήμητρας έφτιαξαν ζωγραφιές για το βιβλίο εμπνευσμένοι από το ποίημα «Το βιβλίο» της Μυρσίνης Κλεάνθους-Παπαδημητρίου (Αναγνωστικό της Β΄Δημοτικού, Η χαρά του παιδιού,1934).

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄2 τάξης είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν διαδικτυακά με τη Βιβλιοθηκονόμο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πετρούπολης κ. Μπλατσιώτη Κατερίνα, η οποία ενημέρωσε τους μαθητές μας ότι το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ –Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανέλαβε, για τρίτη φορά στην ιστορία του, να δημιουργήσει το μήνυμα και την αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023. Φέτος, η αφίσα και το μήνυμα είναι αποτέλεσμα  συνεργασίας δυο διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών· του συγγραφέα  Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη. Στη συνέχεια διάβασε το μήνυμα στα παιδιά και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Ένα απόσπασμα από το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο: 

«Είμαι ένα βιβλίο. Είσαι ένα βιβλίο. Όλοι είμαστε βιβλία. Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι. Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει. Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα, άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές…

… Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει ή να με διώξει σε άλλο ράφι. Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει…

… Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι: “Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με”».

 

 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου