Τα παιδιά, αφού περιηγήθηκαν για λίγη ώρα στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανά τάξεις.
Τα παιδιά παρακολούθησαν
πρόγραμμα σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραδοσιακή συγκομιδής
του καρπού αλλά και τη διαδικασία της παραγωγής του ελαιόλαδου. Έμαθαν πώς
φυτεύεται το ελαιόδεντρο, τίναξαν τις ελιές, τις μάζεψαν και τις επεξεργάστηκαν
έτσι ώστε να γίνουν με τον καιρό κατάλληλες προς κατανάλωση.
Επίσης γνώρισαν τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, από τη
σπορά του χωραφιού μέχρι και το ψήσιμο. Οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες
γνώρισαν τα μυστικά της σποράς, της συγκομιδής και της διαλογής του καρπού, της
παραδοσιακής παρασκευής του αλευριού, γνώρισαν τύπους και είδη ψωμιών και
αρτοσκευασμάτων από όλο τον κόσμο κι έπλασαν με τα χεράκια τους μικρά ψωμάκια,
με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εμψυχωτών του προγράμματος και των
εκπαιδευτικών της τάξης.
Στη συνέχεια τα
παιδιά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και ήρθαν σε επαφή με
σημαντικά λαογραφικά στοιχεία της πατρίδας μας, με την ιστορία του τόπου μας
και απέκτησαν με βιωματικό τρόπο σαφή εικόνα για το πώς ήταν η καθημερινή ζωή
των προγόνων τους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Οι μαθητές και
οι μαθήτριες του σχολείου μας ενθουσιάστηκαν με τα υπέροχα και πρωτότυπα
εκθέματα του μουσείου, την ποιοτική και μεστή παρουσίαση των όλων όσων
παρακολούθησαν καθώς και τη ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία που έτυχαν από
τους υπεύθυνους του Μουσείου τους οποίους και το σχολείο μας
ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει για την εξαιρετική τους συνεργασία!













Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου