Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Eκπαιδευτική επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στις 20-03-2012

     Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε1 ,Ε2 και ΣΤ τάξεων του σχολείου μας  με τη συνοδεία των δασκάλων τους πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.
Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (http://www.vivlchalkida.gr) ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης, γνώρισαν τους κανονισμούς λειτουργίας της , αναζήτησαν πληροφορίες σε εγκυκλοπαίδειες και λεξικά και είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν βιβλία στο χώρο του Αναγνωστηρίου. Στο Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης που  είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης- ο οποίος διαθέτει 10 σταθμούς εργασίας πλήρως εξοπλισμένους -οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας ξεναγήθηκαν από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς στις τρεις αίθουσες καθώς και στον αύλειο  χώρο.
Τα εκθέματα του Μουσείου τοποθετούνται χρονολογικά από την Παλαιολιθική μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται από ανασκαφές στην Εύβοια. Η έκθεση του Μουσείου διαθέτει συλλογές με ευρήματα από τον οικισμό και το νεκροταφείο της Μάνικας (2800 - 1900 π.Χ.), μυκηναϊκή κεραμική και ειδώλια, συλλογή Οικονόμου με ευβοϊκή, βοιωτική κεραμική και κοροπλαστική, συλλογή κλασικών και ελληνιστικών νομισμάτων από τη Χαλκίδα, Ερέτρια και την Κάρυστο, ρωμαϊκά αναθηματικά γλυπτά από τη Χαλκίδα και την Αιδηψό, επιτύμβια μνημεία από τη Χαλκίδα, τη νέα Λάμψακο και τιμητικά ψηφίσματα. 
Στην αυλή του Μουσείου περιέχονται ψηφίσματα, επιτύμβια μνημεία και ρωμαϊκά γλυπτά. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα καθισμένο γυναικείο άγαλμα του 4ου αι. π.Χ., μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με παράσταση νέου και σκύλου (β' τέταρτο 4ου αι. π.Χ.), αναθηματική στήλη με παράσταση Πλούτωνα και Διονύσου (μέσα του 4ου αι. π.Χ.), άγαλμα του Αντίνοου (2ος αι. μ.Χ.), ακέφαλο άγαλμα Απόλλωνα ή Διονύσου (ρωμαϊκό αντίγραφο), γυναικείο άγαλμα Ελληνιστικής Εποχής και δυο κεφάλια κούρων Αρχαϊκής Εποχής.
Ένα άλλο σημαντικό έκθεμα είναι το στεφάνι με τα 133 χρυσά φύλλα ελιάς, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 90 π.Χ. Το στεφάνι βρέθηκε το Μάρτιο του 1997 στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας.
Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους τόσο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, όσο και του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας για την άψογη συνεργασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου